Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен вече работи втора система за роботизирана хирургия

Снимка: www.umbalpleven.com

Първите две онкологични операции с роботизираната система "Да Винчи" бяха извършени в Университетската болница в Плевен. Според създателя на центъра професор Григор Горчев, България все още не се е отворила за новите технологии в медицината.  В Плевен вече работи втора система за роботизирана хирургия и към онкогинекологичните операции се добавиха урологичните и коремните.  Професор Славчо Томов, ректор на Медицинския университет и част от екипа, който работи със системата се изказа положително за новата система:

Поставяме началото на една съвсем нова революционна епоха въобще в българската хирургия с този нов вид оперативен подход, който ще даде шанс на много български пациенти със злокачествени тумори - на дебелото черво, а и други злокачествени коремни тумори да бъдат оперирани с роботизираната система, с всичките нейни предимства.

Професор Ташко Делийски, ръководител на екипа на първите две коремни операции допълни:

Постигаме тази сигурност, която я постигаме с отворената хирургия, само че този път с много по-голяма прецизност. Това е голямото предимство.

Специалистите изчисляват, че и финансово роботизираната система не прави хирургията по-скъпа, защото чрез нея се постига по-кратък болничен престой и временна нетрудоспособност на пациента, както и бързото му възстановяване и връщане на работа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна