Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две свлачища в Благоевградско държат местните хора в постоянен страх

Снимка: БГНЕС

Липсата на  целенасочена и последователна политика в овладяването на свлачищните процеси при всеки природен катаклизъм ни поставят на изпитание. Стари и нови свлачища застрашават пътни артерии и населени места.

Свлачище е думата, която поражда реален страх в село Илинденци, община Струмяни и квартал "Ораново" на Симитли. Първото е само на една седмица, а второто от 70-те години на миналия век. И двете свлачища се намират в сеизмична зона.

В село Илинденци свлякла се кална маса е подкопала опасно единственият път, свързващ общинския център с курортното село Илинденци. То е известно като най-богатото на Балканите със залежи от мрамор. Общината е взела обезопасителни и укрепителни мерки, но трябва да се изгради подпорна стена, защото пътят виси във въздуха от единия край.

От общината са изпратили запитване до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, очаква се решение, за да започнат ремонтни дейности.

Свлачището в "Ораново" е регистрирано в началото на 70-те години на миналия век върху територия от 5 декара. През 2010-а година, когато кметът на община Симитли алармира за тревожно активизиране на свлачището, се прави ново замерване на обхвата му. Оказва се, че само за 3 години свлачищната зона се е увеличила с още 20 декара над предишните 56 декара. Много от земеделските земи са изчезнали. От две години хората в непосредствена близост до свлачището живеят в страх, че ще погълне къщите им и самите тях. Преди няколко месеца регионалното министерство спешно възлага предпроектно проучване на "Геозащита" – Перник. Докладът е готов.

Екологичният проблем може да се окаже, че е доста сериозен, заяви заместник областният управител на Благоевград Костадин Дурчев. По думите му причина за активизиране на свлачището са геоложките особености на района. Той е категоричен, че спешно трябва да се дренира теренът, да се отводни, за да се предотврати заблатяване.

Костадин Дурчев не крие, че има риск за живеещите в близост до свлачището, но е убеден, че ако се изпълнят набелязаните мерки, няма да се стигне до инциденти.

Репортажа на Кети Тренчева от Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна