Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ние според мансардата”

Иван Ланджев
Снимка: Владислав Христов

Иван Ланджев е печелил конкурса „Веселин Ханчев”, „Южна пролет” за дебют и номинация за Националната награда „Иван Николов”.  Досега е издал стихосбирката „По вина на Боби Фишер”. Работи като сценарист и е докторант по руска класическа литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
Мансардата е пълноценно жилищно пространство, цитира архитектурното описание поетът преди втората част на новата си книга „Ние според мансардата”. И ако приемем поканата да посетим тази разделена на три книга със стихове, да я разгледаме отвътре, да видим интериорните й решения, ще се озовем вътре в света на младия поет.
Какъв е този свят?
Ето как го определя големият български поет Иван Теофилов, редактор на книгата: симбиоза от вглъбен и в същото време интензивен езиков порив и препоръчва за поезията на Ланджев: трябва да се чете търпеливо, без пропуски, защото в нея, читателю, вибрират и твоите медитативни терзания. Дали споменатите качества правят присъствието под скосяванията и сводовете на тази мансарда-книга уютно? Или тревожно? Или рационално? И дава ли различен поглед към пространствата вътре в нас?
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна