Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ внася четвърти вот на недоверие заради провала на "Южен поток"

| обновено на 09.05.14 в 19:08
Снимка: БГНЕС
Партия ГЕРБ поиска за четвърти път вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Мотивът е политиката на кабинета в областта на енергетиката и по-конкретно - за провала на проекта "Южен поток", съобщи лидерът на партията Бойко Борисов:

От 10-15 дни искаме НЕК да ни даде финансовите отчети. Те ги крият. Това, което дочуваме отвътре, е, че са пред фалит. А защо провалиха "Южен поток". Защото от 1 година обявиха около 10 пъти, че започват строителство, че обявяват конкурс. То не беше януари, не беше февруари, не беше март. Помните ли? Сега остана за юни. През това време Европейската комисия им отне правото /на правителството - бел.ред./ да преговарят, защото не искат да приложат европейското законодателство. Ние сме в Европейския съюз. А защо не искат да приложат европейското законодателство? Защото по тръбата на "Южен поток" ще може да тече и български газ. Защо не искаме да тече български газ, коментира мотивите за вота Бойко Борисов.

Новият вот на недоверие на кабинета "Орешарски", който ГЕРБ обявиха, че ще поискат, ще бъде внесен след като бъдат получени отчетите на НЕК. Това казаха за "Хоризонт" от партията. По-рано от ГЕРБ обявиха, че до края на работния ден ще внесат вота в деловодството на парламента. От партията на Бойко Борисов казаха, че мотивите са готови, но ще изчакат, за да добавят към тях и отчетите на НЕК.
 
Поредният вот на недоверие Атанас Мерджанов от Коалиция за България определи като несериозно отношението на ГЕРБ към собствените им инициативи: Вие наистина ме разсмивате, защото г-н Борисов, ако държеше на думата си... Вчера от парламентарната група на ГЕРБ са внесли искане за оставката на Мая Манолова, днес ги няма никакви в Народното събрание. По същия начин те се отнесоха и за вота на недоверие по проблемите в сигурността.

Според парламентарния правилник вотът се разглежда в срок от 3 до 7 дни след внасянето. Това означава, че ваканцията на депутатите вероятно ще бъде прекъсната, заради обсъждането и гласуването му.

Като политическа игра без мисъл за енергетиката и за отстояването на националния интерес определи министърът на енергетиката Драгомир Стойнев намерението на ГЕРБ за внасяне на вот на недоверие:
Аз виждам в дебатите една добра възможност да направим анализ на сектора - както на нашите политики, така и на техните действия. Надявам се Борисов, който си отиде от власт заради енергетиката, да може да обясни до къде той стигна с проекта "Южен поток" и дали лихвата от 8%, която той договори, беше добра, защо замръзна изграждането на интерконекторните връзки със съседните страни, защо бе спрян износът на ток и кой доведе НЕК почти до фалит.
Стойнев изтъкна, че няма притеснения за състоянието на дружествата в енергетиката: 
Според Fitch последните позитивни развития относно регулациите на енергийния пазар в България е възможно да доведат до повишена доходност за групата БЕХ през 2014-а г. Задлъжнялостта на групата се определя като приемлива, имайки предвид нивата на задлъжнялост на други енергийни компании в Европа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени