Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Не разбирам мотивите на ГЕРБ за вот на недоверие

Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че не разбира мотивите на ГЕРБ за  вот на недоверие към правителството, защото проектът "Южен поток" не е български. Той коментира критиките на опозицията на излизане от представителството на Европейската комисия в София, където имаше тържество с посланици по случай Деня на Европа. С уговорката, че не е прочел мотивите за четвъртия вот на недоверие, премиерът коментира обвиненията, че е провалил проекта:

"Южен поток" не го строя аз. Ако го строях аз, приемам всички упреци. Опозицията достатъчно го забави. Достатъчно неизгодни условия, вярно, не бяха договорени, но оставиха такива условия като например 8 на сто лихва, така че по-добре, да бъдат малко по-скромни. Пак ви казвам - този проект не е български
Участието на министър-председателя в празничния коктейл с посланици в представителството на Еврокомисията в София наложи затварянето на уличката пред сградата от полицията и НСО. Това предизвика недоволството на живущите в района. Според Ясен Петров, никой не е предупредил хората за събитието. От представителството на Еврокомисията заявиха, че оплакванията трябва да се отправят към Министерския съвет заради охраната на премиера. 
На събитието присъства и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Визитата й в София не беше предварително оповестена. Нейният автомобил обаче влезе директно през гаража на сградата и така избегна събралите се пред входа журналисти. 
По-късно на среща с граждански организации премиерът прие предложението да бъде организирана хуманитарна помощ за бедстващи жители на Украйна:
Веднага ще консултирам с министър Вигенин. Мисля, че досега няма официална молба от Украйна, но не е и нужно да има. По-скоро, ако има такава инициатива, ние ще съдействаме за среща в украинското посолство, за да можем да организираме подпомагане с това, което е нужно на Украйна, не с това, което ние мислим, че е нужно. По-важно е да уточним, какво трябва на хората там. Така че това също е ангажимент, който можем, буквално до няколко дни, да го организираме.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна