Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Източна Украйна определят статута на регионите си

| обновено на 11.05.14 в 11:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Започна гласуването на референдума за статута на Донецка и Луганска област в Източна Украйна. Избирателите трябва да отговорят на въпроса дали подкрепят акта на държавна самостоятелност на двете области, където през април местните жители провъзгласиха съответно Донецка народна република и Луганска народна република.

В Донецка област въпросът за референдума е формулиран така: "Подкрепяте ли Акта за самостоятелност на Донецката народна република?". Отпечатани са повече от 3 милиона бюлетини, съобщиха от Централната избирателна комисия, създадени са 1 540 избирателни участъка. В подготовката и произвеждането на референдума участват 18 000 души, а като се прибавят и агитаторите - повече от 25 000, съобщи за ИТАР-ТАСС Борис Литвинов, представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Същото важи и за Луганска област, където са напечетани 1,7 милиона бюлетини, а избирателните секции са повече 1 600.

В Луганска област въпросът за референдума е "Подкрепяте ли Акта на държавната самостоятелност на Луганската народна република?". Организаторите очакват избирателна активност 80-90 %. Първите резултати ще бъдат огласени утре. Резултатите от референдума ще бъдат признати за действителни независимо от избирателната активност. Според народния губернатор на областта Валерий Болотов, след трагичните събития в Одеса, Славянск и Краматорск, избирателната активност може да достигне 90 %.

Избирателните секции бяха отворени в 8 ще работят до 20 ч. местно време. В миньорските градове Алчевск и Попасная ще може да се гласува до 23 ч. заради работния график на миньорите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна