Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу: Така наречените референдуми в източните райони на Украйна са незаконни

Барозу Яценюк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Така наречените референдуми в източните райони на Украйна са незаконни. Това заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу на обща пресконференция в Брюксел с украинския премиер Арсений Яценюк. Подкрепяме усилията на украинскаото правителство за провеждане на диалог на широка основа с всички региони по въпроса за конституционната реформа, каза още той и добави:
 
От самото начало политиката ни по отношение на кризата в Украйна има една много важна цел- да подкрепим една жизеноспособна и суверенна държава - република Украйна. Да подкрепим една демократична, стабилна, единна и процъфтяваща страна - това е главната ни цел в търсенето на отговор на кризата,  каза Жозу Барозу.

От своя страна премиерът на Украйна Арсений Яценюк увери европейските партньори в готовността на украинското правителство да изпълни политическата част на подписаното по-рано споразумение за асоцииране на Украйна. Най-важното предизвикателство е да запазим мира и сигурността в страната, каза Яценюк:
 
Призоваваме Русия да осъди и ограничи т.н. "протестиращи", които са по-скоро "терористи",  да освободят завзетите сгради и да направи всичко възможно за стабилизиране на ситуацията в Украйна. Русия няма да успее да превърне Украйна в провалена държава, увери украинският премиер Арсений Яценюк.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна