Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боев: ЕРП-тата са завишили разходите си неправомерно общо за 818 млн. лева

| обновено на 14.05.14 в 16:20
Снимка: БГНЕС
При проверката на трите енергоразпределителни дружества - "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "Енерго-Про Мрежи" АД , са установени близо 2600 нарушения.

Най-много нередности има при смяната на електромерите, следвани от нередности при отчитането на консумирания ток за периоди, по-дълги от законоустановения, който е 31 дни.

Открити са и нарушения, свързани с качеството на подаваната към абонатите електроенергия.

Председателят на енергийния регулатор Боян Боев поясни, че актовете ще бъдат оформени до две седмици.

Боев представи резултатите от одита на трите дружества от 2008-а до 2012-а година:

Трите дружества са работили еднакво - чрез свързани лица, а от допълнителни си приходи и от икономия от технологични загуби са завишили разходите си неправомерно общо в размер на 818 милиона лева над утвърдените от ДКЕВР. Трите ЕРП-та ще могат в законоустановения срок - три дни, да върнат възражения по всеки един акт по отделно. След като предадат възраженията си, комисията ще ги разгледа поотделно и ще прецени за кои нарушения смята, че следва да се издадат наказателни постановления. Глобата върху едно нарушение е между 20 000 лева и един милион лева. Комисията ще се съобрази със сериозността и тежестта на всяко едно отделно нарушение. Ако имаме 2500 акта и заложим минималната сума от 20 000, общият минимален размер на глобата за трите ЕРП-та е 50 милиона лева.

Подробности  чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна