Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заетост за 5 хиляди безработни по програма "Сигурност"

Снимка: БГНЕС

Започва Националната програма "Сигурност". По нея ще бъдат назначени 5 хиляди безработни в малките населени места. От бюджета са осигурени 17 милиона лева.

Програмата ще продължи до края на 2015-а година, а от 2016-а година тя ще бъде с разширен обхват,  съобщи  заместник - министърът на труда и социалната политика Росица Янкова. Освен опазване на обществения ред и сътрудничество с органите на МВР, назначените ще изпълняват и социални функции.
Те ще помагат на възрастни хора при възникване на различни аварии или при определени контузии. Също така ще могат да наглеждат хора, които живеят изоставени и са лишени от своите близки, разясни Янкова.

Критериите за подбор на населените места, в които ще бъдат наети лицата, са с висока престъпност и безработица, разясни заместник - министърът на вътрешните работи Васил Маринов.
Назначават се само лица, които не са извършвали умишлени престъпления от общ характер, които са физически здрави, които са психически здрави, каза Маринов.

Засега наетите ще следят за спазването на обществения ред само през деня.
Днес бяха връчени първите трудови договори на осем души, назначени по програмата, като в Ямболска област по нея ще работят общо 180 души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна