Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Деви, рицари, кралици”

Такива се „героините” на книгата на проф. Миглена Николчина, която увлекателно разказва за жената и любовта, жената и творчеството през Средновековието и Ренесанса. Вещици, девственици, добродетелни жени, музи, монахини и пророчици, прекрасни дами, живели през тези векове, са във фокуса на авторката, която с лекота и усмивка разкрива известни и по-малко известни факти около биографиите и легендите за фигури от европейската културна история като Хилдегард, Беатриче, Лаура или Гаспара Стампа и Анна Комнина, на любовни двойки като Микеланджело и Витория Колона или възпяването на три любими от Пиер дьо Ронсар – „принц на поетите и поет на принцове”…
Макар да става дума основно за жените и отстояването на мястото им в културата и историята на Средновековието и Ренесанса, читателят вижда ясната картина на живота в тези времена, на нравите и илюзиите на хората от тогава.
Подготвени преди години за излъчване по радиото и допълнени и редактирани днес, текстовете в тази книга са свежи, любопитни, разказани динамично, с дълбоко познание и очарователна ирония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна