Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдателни постове за предотвратяване на пожари се изграждат край българо-турската граница

Наблюдателни постове за предотвратяване на пожари ще бъдат поставени през летните месеци в най-рисковите места, в близост до българо-турската граница, на територията на Държавно горско стопанство Елхово.

Над 2 000 декара широколистни и иглолистни гори са изпепелени през миналата година на територията на Ямболска област. Най-трудно достъпни са местностите около граничните села в общините Елхово и Болярово, където са бушували десетки пожари. Директорът на горското стопанство в Елхово Атанас Зотов беше категоричен, че ако не са били наблюдателните постове, щетите са щели да бъдат още повече.

Предвидили сме три пожаронаблюдатели да назначим за тазгодишния пожароопасен сезон. Единият ще бъде разположен на най-високата точка на село Лесово, другият ще бъде на най-високото в землището на село Крайново и третият - в землището на село Камен връх. Като ще бъдат оборудвани и с необходимата мобилна техника и при видимост на дим, на пожар ще сигнализират Държавно горско стопанство Елхово, пожарната.

Предстои до края на месеца и техниката, която ще бъде включена в жътвата на ечемика и пшеницата, да премине технически прегледи.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна