Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава да се покачва нивото на река Дунав в долната част на българския участък

| обновено на 19.05.14 в 12:18
Снимка: Ваня Минева
Продължава да се покачва нивото в долната част на българския участък и това ще продължи до края на седмицата, каза в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев: Най-тежко положение очакваме към четвъртък и петък. Това сме го съгласували с колегите от Румъния, които също следят движението на водните маси, които идват от Сърбия. По техни прогнози Железни врати 1 и 2 очакват да изпуснат по-голямо водно количество през следващите дни, което трябва да премине през българския участък от реката.

С половин метър се е вдигнало нивото на река Дунав край Русе за денонощие. Нивото на реката край Русе към 11.00 часа днес достигна 702 см спрямо условната кота "нула". Въведена е първа степен - повишено внимание, за заплаха от наводнение. Най-високата трета степен се въвежда над 800, а критичното ниво за Русе е 881 см, но и тогава заплаха за града няма. Има разлив по участък от пътя в района срещу остров Люляка. Прави се дига от пръст и пясък в района. Подпочвените води също се покачват, но отводнителните помпени станции работят и ограничават заливните зони. 

В Брегово, общината, която първа посреща високите води на Дунав след Железни врата, вече има поражения на земеделски земи и стопански сгради. Според кмета на града инж. Милчо Лалов напрежението около брега на Дунав остава: Реката в момента е в коритото си, но продължават да прииждат води от сръбска територия и са опрели на голяма височина до изградените защитни съоръжения.

Той съобщи, че се извършват денонощни дежурства, доброволните формирования са в готовност, пълнят се и чували с пясък. Има готовност за евакуация на около 150 души, които живеят в застрашените от наводнение места, ако това се наложи. Къщите в района имат застраховки. 

В Никопол от снощи е обявена първа степен на опасност от наводнение. Градът се подготвя за справяне с евентуалната кризисна ситуация. Измереното ниво на Дунава в този участък е достигнало 708 сантиметра. Със заповед на кмета Емил Бебенов са определени групите за денонощно наблюдение на реката. Проверени са всички  отводнителни станции. Актуализиран е и планът за евакуация на населението при необходимост. Кметът е категоричен, че общината ще може да осигури подслон за всички нуждаещи се. Вдига се и нивото на подпочвените води. Тази сутрин са установени води в шахтите на дружество "Винпром". Хората от крайдунавския град се тревожат, че водата скоро може да проникне в мазетата им. При достигане на  критичното ниво от 800 сантиметра, реката може да излезе от коритото си и от високите води да бъдат залети 57 къщи от крайбрежната ивица. 

Засилени са мерките за сигурност и в другите общини на Плевенска област по поречието на река Дунав - Долна Митрополия, Гулянци и Белене. В село Байкал започна изграждането на изкуствена дига. При проверката си в застрашените райони областният управител на Плевен Илиян Йончев препоръча и денонощното следене на нивата на реките Искър, Вит и Осъм

Според директора на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов за момента обстановката около българския участък на река Дунав е сравнително спокойна. Във Видин и в Лом са въведени трите степени на плановата защита при високи дунавски води, изграждат се временни диги.

В Сърбия жертвите в резултат на наводненията надхвърлиха 40 души, вероятно ще станат повече след отдръпване на придошлите води. В Чехия има двама загинали, наводнения има в Източна и Северна Чехия. Наводнения заплашват Южна Полша, където нивото на реките рязко се покачи заради проливните дъждове, предаде РИА Новости.
 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна