Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на Дунав при Видин спадна малко

| обновено на 19.05.14 в 15:43
Снимка: Ваня Минева


Нивото на река Дунав при Видин се понижи с 19 сантиметра и достигна 810 сантиметра за последното денонощие. Мерките за защита от високи води обаче остават в сила. Следи се и състоянието на дигите.

Взети са всички превантивни мерки, свързани с високото ниво на Дунав и към момента няма пряка опасност от наводнение, каза във Видин министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев:
Дори имаме лек спад в нивото на река Дунав. Не се очаква през близките дни да имаме критична ситуация. Вероятно ще има леко покачване около 23-ти. Имаме готовност, ще имаме добра комуникация с колегите ни, осигурена и е направена необходимата организация тука, дори и предварително бяха направени и изградени тези диги и това, което говорихме с областния управител да направим още един повторен преглед на плановете за действие при кризи. При необходимост, ако, не дай си Боже, се стигне до критична ситуация.
Денонощно ще се следи нивото на Дунав и състоянието на защитните съоръжения, обясни началникът на Видинската противопожарна служба Станислав Генчев.
В момента катер на Гранична полиция с началника на група от областно управление минават откъм мокрия откос, за да проверят състоянието на дигата и ако има дънери или други такива опасни предмети, които евентуално биха компрометирали дигата, ще ги отбележат и след това ще предприемем мерки. Мога да ви докладвам, че към момента няма нищо тревожно.
От Видин министърът на вътрешните работи замина за Лом, където също ще инспектира защитните съоръжения.
В Лом спадането през последното денонощие е с 8 сантиметра. При воден стоеж 816 сантиметра остава в сила обявената вчера трета степен на готовност за действия при кризисни ситуации "Опасност от наводнение". Продължава наблюдението на критичните точка по бреговата ивица, временни диги са изградени на западния кей и в близост до железопътните коловози на пристанището.
Красимир Христов от Кризисния щаб към община Лом прогнозира нов спад в нивото:
Въпреки всичко аз очаквам утре още да падне, тъй като на Ново село има спад с 28 сантиметра. Вода, която по всяка вероятност късно вечерта и утре ще дойде при нас като ниво.
Вече има високи подпочвени води в Орсойската низина. Помпената станция за питейна вода в село Добри дол работи нормално.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна