Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СИРИЗА настоява за предсрочни парламентарни избори в Гърция

Лидерът на гръцката опозиция Алексис Ципрас постави въпроса за предсрочни парламентарни избори, след като партията СИРИЗА спечели убедително евровота.

На базата на изборната подкрепа опозицията притиска премиера Андонис Самарас да подаде оставка. Правителствената коалиция има едва два гласа мнозинство в парламента, но ще се опита да се задържи на власт с ремонт на кабинета.

Ципрас се срещна с президента на републиката и постави пред държавния глава основното искане - премиерът Андонис Самарас да прекрати въвеждането на нови икономически мерки, както се очаква от споразумението с кредиторите.

Политическото ръководство на СИРИЗА настоява всички важни за страната решения, които обвързват политиката й в следващите години, да се съгласуват с опозицията.

По всичко личи, че Гърция навлиза в един продължителен предизборен период, изключително труден за правителството.

Премиерът Самарас е принуден да взема решения, съгласувани както с коалиционния си партньор – социалистическата партия ПАСОК, така и под натиск на СИРИЗА.

Третата политическа сила – крайнодясната "Златна зора", също "демонстрира сила", като налага свои изисквания за социалната политика на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени