Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Комитски в Деня на архивите: Паметта трябва да се пази, основна задача е дигитализацията

Снимка: Уикипедия
Достъпността до архиви в епохата на електронната революция се осъществява с дигитализация и с пряк достъп чрез интернет до всеки потребител, каза в "Преди всички" председателят на Държавната агенция "Архиви" Иван Комитски.

Днес е Международният ден на архивите. Решението за това е взето през 2007-а година от Междунаодния съвет на архивите, който е основан на същата дата през 1948-а година.

Едни от най-старите членове сме на европейски и световни структури, които се занимават с архиви. Имаме и национален празник на архивите на 10-и октомври, уточни Иван Комитски.

Дигитализация, достъп до документи, обмен - това са основните задачи според Комитски. Имаме няколко сайта, които поддържаме с дигитаизирани документи от системата на държавните архиви. За да будят интерес, документите и събитията трябва да бъдат представени по съответния начин, каза още Комитски.

Имаме проблем с материално-техническата база, с поддържането й, кризата засегна всички. Но паметта трябва да се пази и да не се допускат компромиси, смята Комитски.

Интервюто на Таня Милушева с Иван Комитски можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна