Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори не очакват на КСНС да се определи окончателната дата за предсрочните избори

Снимка: БГНЕС

Журналистът Валери Найденов и политологът Димитър Ганев коментираха в предаването "12+3" очакванията от провеждащия се Консултативен съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, след който ще има повече яснота кога ще са предсрочните избори.

Валери Найденов допусна, че на заседанието се променят конституционни текстове.

В момента, над 3 часа продължават преговорите, това говори, че се прави опит да се направи "байпас" на Конституцията. Да се договорят някакви различни процедури, различни от тези, които са изписани. Президентът да отстъпи от своите пълномощия да назначи служебно правителство и да определи дата след два месеца. Това са две неща, които са негови пълномощия в Конституцията. Доколкото разбираме, преговаря се и за някои последици от евентуалните избори. Като например кой ще бъде предложен за еврокомисар. Обсъжда се и т. нар. "широка коалиция". Напоследък много нашумя тази тема.

За идеята за референдум Найденов припомни, че от доста години референдумът се лансира с пропаганден мит.

Истинският мит е, че това ще удари по ДПС. И че ще се намали купуването на гласове. Има известна логика в първото, но второто не е вярно. В България не гласуват тези, които са интелигентни и се интересуват от политика, защото нямат избор. Ако на Запад не гласуват по-простите хора, в България - по-интелигентните хора, които разбират за какво става въпрос.

Политологът Димитър Ганев има надежда, че ще има дата за предсрочен вот, но това според него е малко вероятно.

Най-важното за политическите сили в момента е кой ще бъде инициаторът. Скептичен съм, че на този КСНС ще се определи датата. Напрежението е много високо и ми се струва, че една дата би успокоила това напрежение, ако я получим днес. Понеже няма да я получим, напрежението ще нарастне. Това правителство ще подаде оставката в някакъв период от време. Въпросът е сега този разговор, който се води между основните политически играчи в момента, не е единствен. Няма съмнение, че се водят много разговори на закрити врати. Това също не е без значение. Откакто започна да се говори за референдум за задължителното гласуване виждам един страх във всички политически сили. Страх, защото никой не знае как ще се държи българският избирател при това задължително гласуване. Може да се стигне до такива изненади, които няма да са приятни за нито един от тях.

Чуйте мненията от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна