Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветан Райчинов: Трябва спешно да се осигурят средства, за да не спре здравната система

Решението е актуализиране на бюджета и(или) държавата да плаща здравни осигуровки, както го правят добросъвестните граждани, смята председателят на Лекарския съюз

Отстраняването или оставката на управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова няма да реши проблемите в здравеопазването, категоричен бе пред Радио София председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Той не изключи протести в системата заради недофинансирането на болничните дейности. Според него протестите в бяло може да доведат до принудително спиране на работата на здравните заведения, заради липсата на средства. Като основни причини за недостига, той посочи намаления размер на осигурителните вноски на служители, които се осигуряват от държавата, както и големия брой здравнонеосигурени.

"Между 200 и 300 хиляди българи могат да си плащат вноските, но не желаят. Трябва да бъдат принудени да го правят и това е задължение на Националната агенция за приходите.", допълни шефът на БЛС. Около 1 милион пък не са в България и едва ли могат да се търсят за здравни осигуровки.

Пак по сметки на БЛС около 300-400 хиляди българи са без работа и в невъзможност да ги плащат и държавата трябва да направи така, че да ги покрие. 

Днес на Национален съвет съсловната организация решава какво да предприеме, ако управляващите не намерят решение и средства.
И без протест, лечебни заведения ще затворят врати, ако няма средства...

Подробностите чуйте в интервюто на Златко Желев с д-р Цветан Райчинов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна