Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орхан Тахир: Никой от БЧК, от доброволците, от институциите до вчера не беше отишъл да опише щетите в ромската махала на "Аспарухово"

Снимка: БГНЕС

За двете лица на квартал "Аспарухово" или какво "потъна" в информационния поток - Орхан Тахир от ромската организация "Гражданско действие" обясни, че от показаното по медиите не е станало ясно какво представлява квартал "Аспарухово". 

"Аспарухово" има две части. Едната част, населена от българи, другата част - от роми. Това е неголям квартал и, когато журналистите отиваха да правят своите репортажи, те ги правеха от т.нар. българска част, която е на две улици. Това струпване на журналисти и доброволци в едната част на квартала прави огромно впечатление на хората, които живеят там. При посещението на Плевнелиев това направи впечатление - от една страна се показват ромските къщи, край които няма доброволци, няма медии и другата част на квартала, от където идва основната част от информацията. 

Първите хора, които помогнаха на пострадалите роми, бяха роми. Нито един етнически българин не е стъпвал в ромската част, когато се случи трагедията. Едва през последните дни има хора, които не са роми, отиват и се опитват да помагат на ромите. Вчера в ромската махала е имало спречкване между представители на БЧК и ромите, заради грубото отношение на представителите на БЧК. Те буквално идват в махалата, хвърлят помощите и си заминават. Те дори не искат да говорят с хората. В момента има някакви "мутри", които стоят и правят скандали. Питат ромите защо са се наредили за помощи. Никой от БЧК , от доброволците, от институциите до вчера не беше отишъл да опише щетите в ромската махала. Когато се раздават помощи без списък, е нормално да се получават такива ситуации. Общината ще отпусне по 500 лева на къща, кажете ми къде да отидат, те са абсолютно недостатъчни и хора отказват каквато и да е помощ.

Чуйте разговора от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна