Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Гълъбов: Трябва да е ясно, че НС не може да състави нови правителство в рамките на този парламент

Снимка: БГНЕС

Най-сериозният риск е в подобна ситуация да се търсят някакви извънредни решения, да се мисли за някакви правителства на националното спасение. Местан говореше за правителство на националното съгласие. Поне засега изглежда, че това би могло да е правителство на партийното съгласие, но не и на националното, каза политологът Антоний Гълъбов в интервю за предаването "Неделя 150".

Опитът да бъде заобиколена Конституцията в тази ситуация ме притеснява, защото когато беше създадена институцията на президента, до голяма степен конституционалистите твърдяха, че това е фигура, която има определяща роля в управлението на кризи. Президентът е този, който е последната бойна линия, последната защитна линия в условията на тежка политическа криза, в каквато се намираме в момента. Така че, за да бъде задействана тази процедура, за да може президентската институция, която е единствената в момента, която е съхранила относително обществено доверие и авторитет, да се намеси в управлението на кризата. Разбира се, че е необходимо да се подаде оставка на правителството, каза Гълъбов и добави:

Опасявам се, че да се говори за някакво ново правителство, което да бъде създадено в рамките на 42-рото Народно събрание, което да бъде предложено на президента и той да го утвърди като служебно и т.н. – всичко това е опит да бъде блокирана възможността президентът реално да управлява тази ситуация, което означава задълбочаване на кризата. /…/ В условия на криза е много важно да се спазват правилата, които гарантират предвидимост на системата.

По отношение на ситуацията с банковите институции Гълъбов каза:

Целият опит за създаване на масова психоза издава един безкраен цинизъм и тотално пренебрежение към интересите на българското общество и държава. Това е нещо, което трябва да бъде преследвано с целия капацитет на специалните ни служби. Ако той не е достатъчен, сега е моментът да се обърнем за помощ към международни институции. Българската държава трябва да отговори много категорично на тази атака, защото това е атака срещу националната сигурност.

Гълъбов изрази надежда, че президентът ще запази тона от провелите се на 17-и юни консултации с парламентарно представените политически сили и на предстоящите днес консултации:

Той се опита и успя да структурира един много кратък и ясен дневен ред, на това, което трябва да се направи преди изборите. Разбира се, че на първо място трябва да бъде постигнато съгласие относно обхвата на законодателните актове, които трябва да бъдат приети преди разпускането на Народното събрание и трябва да е ясно какво е най-необходимо на страната. Трябва да бъде постигнато съгласие относно процедура за избор на европейски комисар. Трябва да има яснота какво се случва с преговорите на България с ЕК по отношение на Споразумението за партньорство до 2020-а година. Това са важни въпроси, защото сегашното правителство забави Споразумението с почти една година. Надявам се, че президентът ще успее да върне дебата в този дневен ред. Трябва да се постигне съгласие преди всичко за това, че това Народно събрание е изчерпало целия си политически мандат.

Цялото интервю с Антоний Гълъбов чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени