Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишкият окръжен съд обяви мотивите за присъдите на 13-те имами

Снимка: БГНЕС

Пазарджишкият окръжен съд обяви мотивите за присъдите на 13-те имами. Това се случва три месеца, след като съдът определи една ефективна, две условни и 10 административни наказания за осъдените мюсюлмански духовници, членували в нелегалната ислюмистка организация Ал Уакф Ал Ислями, съобщава кор Невена петрова

Единственият осъден ефективно е Ахмед Муса Ахмед. Според мотивите, той е признат за виновен, затова , че от март 2008 до октомври 2010 година е членувал в ислямистка организация, действала на територията на Смолян, Благоевград и Пазарджик. Организацията, ръководена от имама на Сърница Саид Муутлу, е проповядвала антидемократична идеология, направлението салафизъм което се изразява в противопоставянето на принципите на демокрацията, разделение на властите, противопоставяне на държавността и върховенството на закона, на основните човешки права, като равенство между мъжете и жените, и религиозните свободи.

Заради предишна условна присъда с неизтекъл срок на давност, Ахмед Муса Ахмед е осъден ефективно на 4 години затвор при първоначален строг режим.

Имамът на Сърница Саид Муутлу е признат за виновен в това, че от 2008-ма до 2010 година е проповядвал в Сърница антидемократична идеология. Той се посочва и като ръководител на българския клон на ислямистката организация, заради което получава десетмесечна условна присъда. За проповядването на антидемократична идеология , пак в същия период на време, условна , 12 месечна присъда получава и районният мюфтия на Пазарджик Абдулах салих. Заради членство в организацията и подпомагане на дейността й, останалите мюсюлмански духовници получават административни наказания-глоби между 2 и 3 хиляди лева. , се казва в митивите на съда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна