Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ се отказва от парламента до оставката на кабинета "Орешарски"

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ няма да участва в работата на Народното събрание, докато не бъде внесена оставката на кабинета на Пламен Орешарски, заяви лидерът на партията Бойко Борисов

Като мотив за това решение беше посочено, че на заседанията на парламента и комисиите не си изпълняват поетите ангажименти от страна на останалите политически сили на консултациите при президента.

Тези опорни точки и тези лъжи повече няма да ги търпя и да ни приписват ту към едните, ту към другите. "Атака" влезе, направиха закона за Сметната палата, този безумен закон за МВР и сега се изниза по търлъци. БСП мисли, че ние ще им правим кворума и дезертират от парламента. Излъгаха е точната дума, защото при консултациите при президента ясно и точно се разбрахме, че всички подкрепяме предложенията на БНБ, които се правят. Те гласували въздържали се на комисията, иначе тук се правят на интересни. Казахме, че никой нищо няма да говори за банките, а всеки ден ни атакуват. Те се цаливаха, дето викаше баба, на Орлов мост една година, сега накрая за една седмица ние да им отнесем всичките пасиви. Айде да си отиват и толкоз.

От ГЕРБ очакват тази оставка по най-бързия начин, още днес, допълни Цецка Цачева. Тя обясни, че парламентарната група ще бъде в парламента, но няма да участва в заседанията.

Ще участваме, ще направим кворум за да гласуваме оставката на господин Орешарски.

И днес ДПС и Коалиция за България не успяха да осигурят необходимите 121 депутати, за да заработи парламента, след като от Атака още във вторник съобщиха, че напускат народното събрание.

БСП определи като безотговорно поведението на ГЕРБ. Мая Манолова каза:

Очевидно идеята да отидат на море е прекалено изкусителна за депутатите от ГЕРБ, заплатата им върви, не идват да работят. Това е безотговорно.

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова ГЕРБ да преосмислят решението си.

Не виждам никаква политическа логика в това да загубим парламентарно време. Нека да останем отговорни.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна