Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Настоявам за ревизия на бюджета

| обновено на 07.07.14 в 13:09
Президентът Росен Плевнелив призова Народно събрание да ревизира бюджета за тази година. Според държавния глава атуализацията на бюджета на Здравната каса също трябва да е част от приоритетите на настоящия парламент до разпускането му.

Като държавен глава, който ще носи отговорност за служебно правителство, искам да изтъкна неотложността и според мен изключителната спешност и важност на усилията в НС да се ревизира бюджетът. Неизпълнението на бюджета е сериозно и не бива да бъде блокирана работата на едно служебно правителство заради нежеланието да се каже истината за цифрите в държавата и за бюджета в държавата и неговото изпълнение. Преди всичко работата на приходните агенции, както и разходната му част
, подчерта държавният глава, след като откри международната конференция "Дни на математиката в София".

Според него цифрите в средата на годината са повече от притеснителни, затова е необходима реформа на държавния бюджет: Заради призива на много институции, включително и на хора, които разбират от здравеопазване, които казват, че ако не се ревизира бюджетът на Здравната каса, ние ще имаме сериозни проблеми към втората половина на годината. Тук вече очаквам, ясно и категорично, ревизия на бюджета, предприемане на мерки в подкрепа на БНБ като силен регулатор, адаптиране на европейски директиви и също така някои други смислени законопроекти да бъдат доведени до край.

Росен Плевнелиев се надява политиците да се обединят по време на утрешните политически консултации: Моля се в момента да се обединят около това, че трябва да се обединят. Няма друг шанс. Трябва да осигурят кворум и трябва да свършат тези смислени неща. Аз наистина ще търся други възможности, но няма как без работещ парламент в следващите седмици. Има много смислена работа за вършене. Моля, свършете я!

За спешна актуализация на бюджета на Здравната каса призоваха и синдикатите, които вчера излязоха с общ ултиматум с работодателите по отношение на спешните задачи пред управляващите.

Преди месец министърът на финансите Петър Чобанов увери, че не предстои актуализация на бюджета, тъй като няма основания да се очаква, че страната ни ще стигне до по-голям дълг, отколкото е планираният в бюджета за тази година - около 3 милиарда лева.

Предложенията за актуализация на бюджета са от компетентността на правителството, напомни Йордан Цонев, председател на парламентарната бюджетна комисия. Той споделя мнението на премиера Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов, изразено миналата седмица, че няма да има актуализация на бюджета на Здравната каса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна