Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Неспазването на законите води до спад на доверието в институциите

Снимка: БГНЕС

Върховенството на закона е най-важният приоритет за България днес, посочи президентът Росен Плевнелиев на форум, организиран от американския, германския и австрийския бизнес у нас. 

Без зачитането на закона не може да бъде гарантирано нищо друго -  нито свободата на личността, нито бизнес инициативата, заяви президентът.

Политиците трябва да работят за прогнозируема бизнес среда. Неспазването на законите води до спад на доверието в институциите, категоричен е държавният глава.

Необходима е промяна в подхода категорично, необходими са принципни коалиции, ясно поети ангажименти, реформи, които да бъдат доведени до успешен край, каза още Плевнелиев.

Прогнозируемите правила увеличават доверието на инвеститорите, а реформирането на институциите изисква воля от страна на политическите лидери, посочи посланикът на САЩ у нас Марси Рийс:

Новото българско правителство ще има възможност да изпрати ясен сигнал за реформи. По този начин ще получи подкрепата на бизнеса. Необходимо е процесът на промените при ключови постове в прокуратурата и съда да бъдат прозрачен, а качествата на кандидатите да бъдат водещи при избора за определена позиция. Това би било демонстрация за реформиране на съдебната система. Прозрачността при назначенията, мерките за противодействие на корупцията, както и прозрачността при разпределянето на делата в съда са стъпки в правилната посока.

Качественият подбор на администрацията е важен, подчерта и посланикът на Австрия Герхард Райвегер.

Законите трябва да се спазват, не да бъдат тълкувани. Бях шокиран, когато в България се натъкнах на това. Един закон е написан така, че може да предизвика различни интерпретации. Говоря за професионалния аспект при писането на закони. В Австрия те се пишат от администрацията, а не от политиците, каза австрийският посланик.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна