Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринари: Държавата крие информацията за остри заразни заболявания при животните

Снимка: БГНЕС

Ветеринари твърдят, че държавата крие информацията за остри заразни заболявания при животните и по този начин застрашава здравето на хората. За това предупредиха на национален протест членовете на Българския ветеринарен съюз.

„Добре дошла на жълтата гостенка“ пише на гърба на жълтите тениски, с които са облечени голяма част от протестиращите частно практикуващи ветеринари. По този начин те предупреждават, че заради неадекватните, според тях, мерки, които държавата взима през последните години, се завръщат отдавна забравените в България заразни болести при животните като туберкулоза, шап и шарка. Според лекарите, с приетата преди седмица тарифа за доплащане на дейностите по Държавната профилактична програма, която намалява парите, които те получават за труда си 3-4 пъти, на практика държавата обрича и животновъдството, и професията им.

Дали ще откажат да изпълняват профилактиката и имунизацията на животните при тези цени, ветеринарите ще решат на днешния си протест, в който се включват представители на всички регионални колегии. Също днес те ще съгласуват писмен сигнал до ЕК и председателя на Комисията по земеделие в ЕП за случващото се у нас и предупреждават, че очакваме санкции от Брюксел. Като реплика към министъра на земеделието, който твърди, че животновъдите се оплакват от ветеринарите, животновъдни организации прочетоха декларации в подкрепа на протеста  и съобщиха, че няма да допуснат държавни лекари до животните си, ако частните откажат да изпълняват държавната профилактика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна