Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вариантите за актуализация на бюджета на Здравната каса ще станат ясни до края на седмицата

| обновено на 09.07.14 в 15:25
Снимка: dnevnik.bg


До края на седмицата се очаква да бъдат ясни вариантите за актуализацията на бюджета на Здравната каса, съобщи министър Таня Андреева. Министерският съвет не е обсъждал темата на днешното си заседание.

Без да споменава цифри, Андреева съобщи, че касата е поискала от Министерството на здравеопазването актуализация на бюджета още в края на юни. В предложението обаче няма анализ на разходите по пера, както и превантивни мерки, за да бъде намален дефицитът:

Това е един анализ на Касата по изпълнение към месец април. Това е така, меко казано, не съвем коректно, защото не може през април да се прогнозира какъв би бил дефицитът в края на месец декември. Това, което ние искаме от Касата, е да направи такъв анализ, да посочи ясно преразхода, по какви причини и по кои пера какви превантивни мерки може да вземе с оглед на това да не се допусне такъв дефицит.

Министерствата на финансите и на здравеопазването работят по финансовата обосновка на отчета на Касата за първото полугодие и за възможните източници на финансиране на дефицита й. Едва след като мерките на касата и анализа на двете министерства са готови:

Министерският съвет ще внесе предложение в парламента за варианти, по които бюджетът може да бъде актуализиран или варианти за други мерки, които пак парламентът трябва да реши да бъдат взети по отношение на НЗОК. По отношение на сроковете максимално кратки. Ние работим активно по това и може би до края на седмицата, аз вярвам, че още утре ще бъде готово, но да сложа срок до края на седмицата. Нямайте никакво съмнение, че тази година няма да бъдат оставени лечебните заведения без да им бъде заплатен лимитът, няма да бъдат оставени хора без лечение, хора, които да си носят спринцовки и чаршафи, да умират на улицата. Никой не би си позволил такова безотговорно поведение, подчерта министър Андреева.

Министерството на финансите трябва да представи вариантите за финансиране на дефицита на Касата, като има вариант актуализацията да се направи и без да се наложи корекция на целия държавен бюджет.

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна