Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Близнашки: Ще се съобразим с критиките по отношение на кандидатурата на Красимира Медарова

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство ще се съобрази с критиките по отношение на кандидатурата на Красимира Медарова за министър на изборите, това заяви министър-председателят Георги Близнашки. Той посочи и че не е ясно ще има ли изобщо такъв пост:

Ние сме чувствителни към вълненията и тежненията на гражданското общество, така че ще се съобразим с критиките, които се отправят, но трябва да си даваме сметка, че всички опитни хора, които разбират от избори, все пак вече са били някъде, било в ЦИК, било в други форми на участие. Така, че трябва да сме по-милостиви. Сама по себе си кандидатурата не е лоша. Госпожа Медарова е един утвърден професионалист и не се справи зле с изборите. Между другото, когато задкулисието реши да ти скрои номер, нека първо да решим този проблем дали да има, или да няма министър. Не е изключено, ако така се реагира остро на всяка кандидатура, която се предлага. Очевидно е, че ще запазим старото положение. Не е имало министър досега. Имам чувството, че който и да се предложи, реацията, бъдеща, ще бъде еднотипна.


Служебният премиер допълни, че няма да лансира за същия пост бившия конституционен съдия Емилия Друмева, каквато информация вече се появи в публичното пространство. По думите му, Друмева ще е част от екипа му:

Не е опция, която се обсъжда. Просто не е предлагана. Тя ще бъде при мен, в политическия кабинет и ще има отговорности, свързани с евентуални промени в законодателството, тъй като стана дума, че трябва да се променя и Законът за прякото участие на гражданите в управлението. Освен това, аз вече съм узрял за мисълта за една голяма конституционна реформа. Така че ще започне да се мисли по-отдалече по тези въпроси. Тя е опитен конституционалист и има с какво да допринесе.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени