Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски бомбардировачи се включват в хуманитарната мисия в Северен Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бомбардировачи “Торнадо” от Кралските военно-въздушни сили на Великобритания кацнаха в британската военно-въздушна база “Акротири” в Кипър. Те ще действат като част от мисията за оказване на хуманитарна помощ от западните държави на бежанците в Северен Ирак и няма да бъдат използвани за осъществяване на военни удари. 

Бомбардировачите се очаква да започнат работа в рамките на 24 часа. Те ще извършват наблюдение на района на Северен Ирак, където, както заяви ООН, в капан са десетки хиляди бежанци от конфликта в страната с ислямистите.

Британските “Торнадо” ще бъдат използвани, за да се подобри способността за наблюдение на Обединеното кралство в кризисния район, което ще подпомогне и хуманитарните акции. Самолетите са оборудвани със специален радар, който дава възможност за изследвания на дълги и къси разстояния и получаване на инфрачервени изображения. Използвайки базата "Акротири", бомбардировачите по-бързо ще имат достъп до конфликтната зона и в кратък срок ще предоставят жизненоважна информация за оказване на хуманитарната помощ.

Това не е военна намеса. Нашата цел е подкрепа на хуманитарните усилия, подчерта говорителят на британските бази в Кипър Кристиан Грей

Съгласно Договора за независимост на Кипър бившата колониална владетелка Великобритания запазва две военни бази на територията на острова. В момента това са най-близките бази на страна-членка на ЕС до изпълнения с напрежение регион на Близкия изток. Британската военно-въздушна база “Акротири” изигра ключова роля по време на операциите срещу Ирак през 1991-ва година и 2003-та година, както и при събитията в Либия.

По време на кризата в Сирия миналата година Великобритания изпрати шест изтребителя “Тайфун” в “Акротири”, които изпълняваха отбранителни функции в района.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени