Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК подготвя разяснителна кампания за предсрочните избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) подготвя разяснителна кампания за предсрочните парламентарни избори на 5-и октомври. Ще бъдат изготвени клипове и печатни материали за правата и задълженията на избирателите. Комисията вече е готова и със сроковете по изборния процес.

До 20-и август всички политически партии и коалиции трябва да бъдат регистрирани в ЦИК. До момента нито една партия не е регистрирана, а само една е подала документи. В момента от Гражданска регистрация и административно обслужване проверяват внесените подписки, които окончателно трябва да са готови до 23-ти август. До утре ще бъдат назначени всички районни избирателни комисии.

По отношение на разяснителната кампания говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни:

Ще бъде възложено изработването на шест броя аудиовизуални произведения или клипове, както и ще се възложи изработването, отпечатването и разпространението на печатни материали под формата на една обща информационна брошура относно правата и задълженията на гражданите в тези избори, начина на гласуване, бюлетината за гласуване. Ще има и отделни листовки, които ще са насочени за определени целеви групи, гласуване на ученици и студенти, гласуване на лица с увреждания.

Ще бъде изготвен и разяснителен материал за машинното гласуване, но това ще стане, след като Министерският съвет определи изпълнителя, каза още Нейкова и посочи, че на тези избори то ще бъде експериментално до 500 секции. Говорителят на ЦИК обясни, че изборите ще струват по-скъпо заради увеличените възнаграждения на членовете на РИК и СИК, освен това сумата за информационната кампания също е по-голяма.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна