Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правозащитникът Николай Кобляков е започнал процедура за политическо убежище в България

| обновено на 03.09.14 в 13:49
Николай Кобляков
Снимка: БГНЕС

Руският активист за човешки права Николай Кобляков, който от понеделник вечер е под домашен арест в София, е започнал процедура за получаване на политическо убежище в България. Това потвърди за "Хоризонт" неговият адвокат.

Кобляков мотивира искането си за политическо убежище в България с факта, че дори не може да упражнява правата си на френски гражданин при домашния арест, под който е поставен. За "Хоризонт" той обясни мотивите си така:

Очевидно е защо - въпреки факта, че съм френски гражданин, не мога да упражнявам правата си на такъв. Сега съм под надзор в апартамента си и не мога да изляза от него. Явно е, че трябва да използвам всички легитимни средства, за да гарантирам правата си. Според Конституцията на България, един от начините да защитя правата си е чрез искане за политическо убежище.

На въпрос за очакванията си от тази процедура, Кобляков каза:
 
Сигурно за България би било доста смело да вземе такова решение. Разбирам, че не е като решение за спиране на  "Южен поток", например, но да се прави нещо срещу Русия е все пак доста сериозно решение.

Цялото интервю на Ангелина Пискова с Николай Кобляков, излъчено в предаването "12 плюс 3", можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна