Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Димов: Положението в Димитровград се нормализира

Снимка: БГНЕС

Започва да се нормализира положението в Димитровград и региона. Оттече се водата, каза в предаването „Нещо повече“ кметът на Димитровград Иво Димов:

Наводнени са над 200 къщи на територията на общината. Скъсани на дигите на реките Марица и Мартинка. Скъсаната дига на Марица предотврати наводнението на къщите в селата Злато поле и Брод. Река Меричлерска снощи излезе извън коритото си и отряза достъпа до тези села. Днес се справихме със ситуацията. Пътят до селата Райново, Злато Поле и Долно Белево е пропаднал, той е част от републиканската пътна инфраструктура. Тези села ще трябва да ползват обходен маршрут, който е с 30 км. по-дълъг.

Иван Димов каза, че още вчера е обсъдил възможността с председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров по най-бързия начин да започнат възстановителни работи по 400-метровата отсечка на пропадналия път, както и по пътя между Димитровград и Симеоновград, който също е с нарушена настилка.

Според мен трябва да има някакви законодателни промени и те да бъдат свързани с поддръжката на тези съоръжения, т.е. трябва да има някаква агенция или друга институция, която да следи в какво състояние са. Всичко е вменено на кметовете. Само за община Димитровград ние имаме 200 обекта, половината от тях са с арендатори. Практически ние нямаме възможност за контрол над тези водоеми, коментира кметът на Димитровград.

Той каза, че желаещите да помогнат на пострадалите от наводненията в Димитровградско могат да получат информация или да се запишат на дежурните телефони на общината: Ние ще създадем необходимата организация за тези доброволци, за храна, за спане, за материали, консумативи и всичко необходимо, с което те да се включат. Доколкото разбрах неправителствени организации от Пловдив и от София са откликнали и през почивните дни се очаква да се включат в кампанията.

Цялото интервю с Иво Димов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени