Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен започват издирването на паметните плочи на бойците от Дойранската епопея

Снимка: архив

Работна група от Общинския съвет в Плевен започва издиравнето на паметните плочи на загиналите бойци от Девета пехотна плевенска дивизия в Първата световна война, за да бъде възстановено старото войнишко гробище в града. Според местно проучване само от Плевенския район жертвите в Дойранската епопея са 2395.

Според събраната информация гробището с паметните плочи на плевенските герои в Дойран е било открито през 1926-а година и е поддържано предимно от местните хора.

Работната група, която ще направи огледа и проучването на мястото, след завръщането си ще предложи на Общинския съвет конкретни мерки за възстановяването на военното гробище. Общинският съветник Красимир Атанасов, чиято е идеята, е решил да продължи да търси лобните места на всичките близо 2400 български бойци от Девета Плевенска дивизия, загинали в Дойранската епопея: 

Аз ще се опитам да мина и по останалите места, където са били основните позиции по височината - по Кала Тепе и селата Фурка, Богданци, Стояково, където се знае, че те там са загинали на позициите и непосредствено са погребани в така нареченото "полково гробище". Би трябвало да има още шест полкови гробища, които ще се опитам да ги намеря къде са били.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна