Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бум на кражби на асансьорни части в Пазарджик

Снимка: БГНЕС

Само за едно денонощие са блокирани десетки асансьори в Пазарджик заради кражба на части от съоръженията. От полицията не изключват версията за престъпна група.

Към момента няма обобщена информация колко са блокираните асансьори. В района на улица "Димитър Греков" само за една нощ са обрани около 15 съоръжения. При всички почеркът е един - демонтират се електромагнитни отбивачки, което може да направи професионалист. 

Говорителят на полицията Мирослав Стоянов уточни, че е сформиран екип от криминалисти, които разследват случая. Не се изключва да има организирана престъпна група, обслужваща самите фирми за асансьорна поддръжка, които често ползват части - втора употреба. Ако такива части се предадат за вторични суровини, печалбата ще е под 10 лева.

За ремонта на съоръженията всеки вход ще трябва да заплати между 200 и 300 лева.

Подобен бум на асансьори кражби в Пазарджик имаше преди три години. И тогава, и сега те бяха непосредствено след масирани проверки на асансьорните съоръжения от Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор.

Директорът на Националната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков съобщи, че от 915 проверени асансьора в цялата страна 230 са били неизправни. Проверките започнаха след тежък инцидент в София, когато при пропадане на асансьор загина една жена, а друга пострада тежко. Днес се очаква в прокуратурата да бъде внесен окончателният доклад за причината за инцидента. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени