Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

137 години от най-кръвопролитния трети щурм в петмесечната обсада на Плевен

Снимка: panorama-pleven.com

Днес се навършват 137 години от най-кръвопролитния трети щурм в петмесечната обсада на Плевен по време на Руско-турската освободителна война. Представители на местното ръководство, на патриотични организации и граждани положиха цветя пред паметника-костница в Скобелевия парк, а свещеници от плевенските храмове отслужиха панихида. Плевенчани коментираха:

Смятам, че народът трябва да помни историята си и да знае историята си. Много е лошо, че децата днес, според мен, в училището не обръщат толкова внимание на този момент, защото, както са казали, че народ без минало няма и бъдеще. Отделно трябва да помним това, което са ни завещали дедите, техния морал, който за съжаление днес в голяма степен липсва.

На фона на деградацията на ценностите като цяло, сякаш единствено паметта ни остана. Трябва да се гордеем с това, което са сторили нашите деди и това, което се е случило на свещената българска земя. Още повече ние като плевенчани трябва да изпитваме още по-голяма гордост със събитията, които са станали тук, на мястото, на което се намираме в момента.

Много от присъстващите не са осъзнали истината за това нещо, за тази случка. Ние, благодарение на тези жертви, сме живи, нашият град е жив. Тези души сега ни пазят, а ние не можем да го разберем. Това е мемориален парк. Толкова съм говорила на младите хора, които срещам тук, да не крещят, защото това е спомен за онези, които са си дали живота. Трябва да им говорим, да събудим тази памет в тях.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна