Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офицери са заявили намерение да напуснат армията

Снимка: Архив


Офицери са заявили намерение да напуснат армията, след като Министерският съвет обяви, че ще се съобрази с препоръка на ЕК, която иска да се въведе минимална възраст за пенсиониране. Мярката ще доведе до отпадане на ранното пенсиониране за военни, служители на МВР и ДАНС.

Председателят на Легия "Раковски" Иван Милов казва, че е на път да се повтори ситуацията отпреди година и нещо, когато рестрикцията влезе за кратко в сила:

Голяма част от колегите имат готовност да подадат своите рапорти за напускане на състава на въоръжените сили, защото са обидени за пореден път на отношението на държавата към тях. 2012 - а година над 1800 офицери и сержанти напуснаха състава на въоръжениете сили. Това бяха едни от най- подготвените. Ако напуснат и тези хора, ще се прекъсне много тънката връзка между стари и млади.

Според публикации близо 30 офицери от армията са пуснали рапорти за уволнение през последните няколко дни. Но служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов успокоява, че все още няма окончателно решение, свързано с ранното пенсиониране, а и 20-те заплати обезщетение при пенсиониране трябва не трябва да отпадат. Валентин Попов, ръководител на един от полицейските синдикати казва, че все още няма диалог с институциите по темата:

Въпросът опира в това - след като са хвърлили нещо някъде в публичното пространство и го правят на тъмно, да направят така, че това нещо да излезе на светло. Това с препоръката на ЕС и старческата немощ за мен не са оправдание. 

Валентин Попов казва, че евентуални протести ще има след изборите. А в декларация Синдикатът на Служителите в Затворите в България също се обяви срещу мярката. И заявиха, че искат оставката на социалния министър Йордан Христосков и се готвят за протести.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна