Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Не трябва да се месим в основополагащите принципи на свободата на движение в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще блокира плановете на британския премиер Дейвид Камерън да ограничи вътрешната имиграция в Европейския съюз.

Британският премиер обеща да поиска да бъде ограничено правото на свободно придвижване като част от плановете да предоговори отношенията на Лондон с Брюксел. Камерън възнамерява да предложи квоти за ниско-квалифицирани имигранти от други европейски държави.
В интервю за „Съндей таймс” обаче Ангела Меркел категорично отхвърля всякаква възможност Германия да подкрепи каквито и да е промени в тази област.
Не трябва да се месим в основополагащите принципи на свободата на движение в Европа,” казва канцлерът.
С това Ангела Меркел нанесе „потеницално фатален удар” по стремежа на Дейвид Камерън да намали имиграцията, коментира изданието.
Решителното противопоставяне на германския лидер опровергава досегашните твърдения на високопоставени британски представители, че имат германска подкрепа за реформа на правилата за миграция в ЕС, отбелязва „Съндей таймс”.
В интервюто си обаче Меркел добавя, че би подкрепила британските предложения за решителни действия срещу злоупотребите със социални помощи, извършвани от европейски имигранти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна