Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Книгите на Яков” – нов роман на Олга Токарчук

Дни преди да пристигне в България, Олга Токарчук представи най-новия си роман в родината си и даде интервю специално за „Артефир” пред кореспондента ни Крум Крумов. Основната фабула в него се върти около живота на историческата личност Яков (Якуб) Лейбович Франк – евреин по произход, живял във втората половина на 18 век. Човекът, дал началото на религиозното движение – сектата на франкистите. Сменил три религии – юдаизъм, ислям и католицизъм и създал своя собствена. Пребивавал 13 години в католическия затвор в Ясна гура – Ченстохова – едно от най-светите места за поляците. За него Олга Токарчук разказа интересна история. Бил е човек, който умеел да привлича тълпи, хората са го следвали. Франк имал следната теория. Религията, казвал е като обувките – когато вървиш и е сухо, носиш обикновени обувки и те те водят на едно място, но когато завали, слагаш галоши, те ще те заведат другаде.
Книгата проследява историята на неговите последователи, преминавайки между другото и през богомилите. Част от действието се развива във Влашко, където Франк пребивава като дете. Почти 1000 страници, на които авторката търси отговор на въпроса за облика на днешна Европа и разказва за един изключително неудобен за католическа Полша образ и историческа личност. Книга е написана с голям литературен размах, най-очаквания роман за 2014 в Полша.
У нас на 4 ноември в София, в Полския институт и на 5 ноември в Пловдив, в „Петното на Роршах”, полската писателка ще представи романа си „Карай пруга си през костите на мъртвите” в превод на Силвия Борисова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна