Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Общинските средства в КТБ са гарантирани с държавни ценни книжа

ДАНС са наблюдавали процесите в КТБ и със СРС-та, съобщи служебният премиер Георги Близнашки

Снимка: БГНЕС

Средствата на общините в КТБ са гарантирани с държавни ценни книжа, заяви на парламентарния блицконтрол служебният вицепремиер Екатерина Захариева. Става въпрос за около 100 милиона лева.  

Доколкото аз знам, и БНБ е направило, и Министерство на финансите са препоръчали продажба на тези държавни ценни книжа, така че да може общините да се обезщетят. Другото, което направихме като служебен кабинет, е да отпуснем безлихвени кредити от държавния бюджет на тези общини, които имат пари там, така че да може те наистина да изплащат своите задължения и към фирми, и към работници и служители. И нещо, което правихме в предишния служебен кабинет, е да приемем наредба за диверсификацията на риска на държавните пари и в момента там, в тази банка, ако не беше приета тази наредба, щеше да има 750 милиона лева само от енергетиката.

ДАНС са наблюдавали процесите в КТБ и със СРС-та, съобщи служебният премиер Георги Близнашки. Той посочи, че е разчитал на компетентните органи да си свършат работата.

След като ние вече бяхме встъпили в длъжност, моята препоръка към всички е била да се въздържат от неуместни или прибързани действия, за да могат компетентните органи, в случая Управителният съвет на БНБ, да си свършат работата. Няма да скрия, че в своята дейност като министър-председател на едно служебно правителство, аз съм бил изключително предпазлив в случаите, когато се е налагало да използвам подобна информация. Ние заварихме тази криза и сме се придържали стриктно към законовите изисквания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна