Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва приемането на документи за Националната програма по пчеларство

Близо 4 милиона и половина лева са предвидени за догодина

За българските пчелари са предвидени 4 милиона и 400 хиляди лева по Националната програма по пчеларство за догодина. Приемането на документи за кандидатстване започва на 17-и ноември и ще продължи до 28-и ноември. Изискванията, на които трябва да отговарят, бяха представени в Пловдив от експерти на Държавен фонд "Земеделие".

Миналата година пчеларите, които са се възползвали от възможностите за финансиране, са били 1800, като от общата сума, предвидена за бранша, са усвоени 75%. 

Тази година очакваме по-голяма активност и затова провеждаме информационната кампания по-рано, заяви Кирилка Янина, началник отдел в Държавен фонд "Земеделие". Всички документи са готови, така че желаещите ще имат достатъчно време да се ориентират, за да могат да си закупят, каквото са решили по програмата и съответно да си извършат всички дейности, които се задължават по договор с Фонда. Новото е по-големият процент финансиране за мярката "Борба против вароатоза". Отново ще имат възможност да се подпомагат за препарати, за анализи, за закупуване на нови кошери, нови пчелни семейства, нови пчелни майки.

Пчеларите могат да кандидатстват за финансиране с едно заявление за всички мерки по Националната програма за 2015-а година. Те могат да се възползват и от възможностите за получаване на кредити от Държавен фонд "Земеделие", ако имат съответните одобрени проекти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна