Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Седмицата на бащата

| обновено на 17.11.14 в 12:16
Три от децата на Валентин Иванов
Снимка: Ася Пенчева

В рамките на националната кампания "Да бъдеш баща" от днес започва Седмицата на бащата.

Според Деян Петров координатор в Асоциация "Родители", двамата родители не са взаимнозаменяеми, а ролята, която имат майката и бащата, са различни върху развитието на детето.

Целта на кампанията "Да бъдеш баща" е да се подчертае значението на мъжката фигура в семейството, каза той в предаването "Хоризонт до обед".

Валентин Иванов от русенското село Иваново, който сам отглежда шестте си деца, има свое обяснение за това имат ли бащите равни права с майките:

Детето като се роди, по последния Закон за детето от 1973 година, който и сега важи, всички права се предоставят само на майките. Значи те имат право, аз два-три пъти съм ходил да питам социалните, един път в годината да пътуват безплатно с влак и с автобус, за да заведат децата на курорт или на лагер на море или на планина, имат право да получават детските, имат право да получават помощи за отопление. Жена ми като я нямаше 3-4 години, аз си извадих служебен развод, за да ми прехвърлят правата, за да получавам детските. Сега ме карат да си взема жителство в Иваново, защото аз съм жител на Обзор, и в Иваново не ми дават помощи за отопление, защото не съм имал жителство. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна