Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейна изложба за 100-годишнината от рождението на художника Димитър Македонски в Дърманци

5
Снимка: Мирослав Гетов

Юбилейна изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на художника Димитър Македонски (1914-1993), организираха Община Мездра, Градската художествена галерия, Кметство Дърманци и Народно читалище "Подем 1926". Експозицията, която бе подредена в родното село на твореца Дърманци, включваше десетина платна портрети, пейзажи и натюрморти, предимно от фонда на Градската галерия. Вернисажа уважиха кметът на Мездра Иван Аспарухов, близки родственици и приятели на автора, почитатели на изобразителното изкуство, съобщава Мирослав Гетов от Общината.

Експозицията ни представя една жива, реалистична живопис, изпълнена в характерен, тъмен, колорит (с превес на студените тонове), оживен пестеливо от керемидени акценти, пръснати в почти всички работи, подчерта в словото си при откриването на изложбата Светла Дамяновска, главен експерт "Култура, културно наследство и Художествена галерия" в Община Мездра.

СнимкаПрави  впечатление общото настроение на пейзажите му внушителната красота и величието на Балкана ("Ритлите"), спокойствието на селските дворове, закътани сред зеленината на старите къщи ("Родната къща") и безбрежният синьо-зелен хоризонт ("Пейзаж от Балчик"). Загадъчна красота струи от двата женски образа ("Виктория" и "Портрет на В. Бояджиева"), вглъбеност и спокойствие в портретите на Камен Дилин, Коцо Буковски и Лалю Ширков.

Акцент в изложбата бяха картините "Цветя" и "Натюрморт", предоставени от кметския наместник на Дърманци Димитър Тронков, "Натюрморт" и графичен портрет на Илия Костов. Спомени за Макето сподели най-възрастният племенник на художника 77-годишният Цветко Димитров. По време на вернисажа бе възприета идеята Градската галерия в Мездра да бъде именувана "Димитър Македонски", както и да бъде реставрирана родната къща на твореца, а върху фасадата й да се постави паметна плоча.

***
СнимкаДимитър Македонски е роден на 14 ноември 1914 г. в с.Дърманци. Завършва Художествената академия в столицата, специалност "Живопис" в класа на проф. Никола Ганушев (1944). Бил е уредник в Софийската градска художествена галерия (1947-1965). Творческото му наследство включва предимно портрети, пейзажи, и натюрморти. Има множество самостоятелни и участия в общи художествени изложби в София, Мездра, Гоце Делчев, Сандански, Враца, Хасково и Бургас. Негови платна са откупени от галерии и частни колекционери у нас и в чужбина, в т. ч. в Бразилия, Естония и Унгария. 13 от тях се съхраняват във фонда ГХГ Мездра. Носител е на Наградата на София (1973) и на орден "Кирил и Методий" Първа степен (1974).
Маестро Македонски умира на 27 май 1993 г. в столицата, погребан е в родното му с. Дърманци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна