Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Правителството изненадващо смени шефа на Фонда за гарантиране на влоговете", пише Капитал дейли. "Изненадващата рокада" на Росен Николов с директора в Общинска банка Радослав Миленков "идва дни преди да започне изплащането на гарантираните депозити в КТБ и в момента, когато Фондът става ключова институция, назначаваща синдик на банката, който ще се разпорежда с активи за стотици милиони. Както напускането на Николов, така и назначаването на Миленков се случват при пълна липса на прозрачност, без мотиви, без кандидатури или процедура за избор", отбелязва Капитал дейли.

"Борят подкупите в КАТ с видеонаблюдение". С това заглавие Новинар обобщава информацията, която заема и водещите материали в Преса, Труд и Стандарт.

Вестниците акцентират върху реакцията на премиера след разобличаването на подкупен пътен полицай в интернет. 24 часа пише, че Бойко Борисов е "строил" министрите на вътрешните работи и икономиката с нареждането да спрат рекета по пътищата.

Борисов е определил Меглена Кунева за силов вицепремиер, съобщава "Труд". Кунева ще контролира вътрешното, външното, правосъдното и военното министерство, както и центъра БОРКОР за противодействие на корупцията.

"Капитал дейли" обръща внимание върху факта, че предложеният да оглави агенция "Автомобилна администрация" Станимир Флоров все още е разследван от прокуратурата за корупция. Разследването започна през април 2013-а година след анонимен сигнал, че Флоров тогава началник на ГДБОП  е разработван заради съмнения за връзки с организираната престъпност.

Мнението на вестник Сега е, че "ГЕРБ пак лансира хора със спорна репутация на висши постове". Такъв според изданието е не само Флоров, но и шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, който е бил вкаран "в наддаването за поста" в БНБ. Мавродиев "е работил като консултант по регистриране на офшорки. Прокуратурата искаше да бъде разпитан по делото за наркотрафик срещу Евелин Банев-Брендо, но това не се случи", сочи в публикацията си вестник Сега.

Изданията се спират и на вчерашната работа на законодателите.

"Десятъкът остава", след като "ГЕРБ, реформатори и ДПС гласуваха против по-висок данък върху доходите", констатира вестник Земя.

"ДПС спаси плоския данък. Проектът на опозицията не мина на косъм“, отбелязва Стандарт.

"АБВ и патриотите гласуваха срещу ГЕРБ", допълва Труд.

Сега пише за намеренията на социалния министър Ивайло Калфин да продължи пенсионната реформа. "Повторно замразяване на възрастта и стажа на масовата трета категория работещи няма да има през 2015-а година, но и увеличението няма да е с 4 месеца годишно, както е заложено в момента в закона, а по-бавно. Социалният вицепремиер е за въвеждане на възраст за пенсиониране за полицаи и военни, както и за увеличение на годините за миньорите".

Монитор публикува уверенията на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова, че блокирането на 160 милиона лева на държавните енергийни дружества и 80 милиона на столичната топлофикация в Корпоративна търговска банка няма да доведе до увеличаване на цените на тока и парното.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна