Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Мирчев: Изгонването на Хюсмен и Палев е брутално посегателство върху демокрацията

Снимка: БГНЕС


Като брутално посегателство върху демокрацията определи социлогът Михаил Мирчев изговането на двама депутати от парламентарната група на ДПС

Много брутално посегателство върху принципите на демокрацията, защото преференциалният вот и то в този вариант, в който сработи на последните избори,  е въвеждане на мажоритарност в рамките на нашата пропорционална система и това всъщност беше ход към реална демократичност. Сега имаме едно много брутално връщане назад. Очевидно са много диктаторски маниерите на управление вътре в ДПС и те не позволяват по никакъв самите избиратели да имат собствено мнение.

Хем им се иска, хем не им стиска. Значи политиците се стремят да отговоря на гражданското очакване да  въведат мажоритарния елемент в пропорционалните избори, но когато това се случи, на практика много ги заболява. Действително навремето Сергей Станишев болезнено реагира срещу Момчил Неков, но вижте там в онази партия се успокоиха нещата и в момента двамата кат евродепутати работят рамо до рамо. Докато тук в ДПС се стига до една крайност, при това демонстративна крайност. Това е наказателна крайност срещу собствените им техни избиратели, на които им се казва: "Ще ни слушате и няма въобще да мърморите срещу наши конкретни кадрови решения".

Мирчев коментира и идеята на кмета на Кюстендил Петър Паунов да се гласува изцяло мажоритарно в 240 едномандатни района

Има голям натиск поне от 10-ина години насам непрекъснато се лансира тази идея. Така че такива неща витаят в нашето политическо пространство, но това е крайност, която абсолютно нереалистична поне засега и мисля, че би била вредна за България.

Социологът нарече "насипно" състоянието, в което се намира Реформаторсия блок и посочи, че БСП са застрашени от разпад:

Значи това е една партия (БСП), която 20 и кусур години оцеля като монолитно образувание. Докато в  на предходните избори вече имаме 3 формации, както формацията на Дончева, така и АБВ. В момента в БСП има потенциал да се отцепят още една или две групи и тогава БСП ще заприлича на бившите СДС-та, които се разпаднаха, разпаднаха и накрая почти загинаха всички. Така че това е критичната ситуация и това е това е всъщност голямата отговорност на Михал Миков като нов лидер – дали ще може да удържи този процес и да върне отново БСП към някаква форма на единствено.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна