Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за защита на потребителите започва проверки за опасни играчки


За опасни играчки, произведени в Китай, предупредиха от Комисията за защита на потребителите. Комисията започва активни проверки на търговските обекти за празниците заедно с Агенцията по метрология и технически надзор.

Опасни играчки има както в големите търговски центрове, така и в кварталните магазини – обясни главният секретар на Агенцията по метрология Валентин Чиликов:

Играчки, които не отговарят на изискванията за безопасност, в това число съдържащи и химикали, които са опасни за живота и здравето на децата. Химикали, които са при оцветяването, които създават алетргични реакции, една от които беше довела до дете с начало на задушаване в болница.

Открити са и други опасни играчки, съдържащи дребни елементи, които са недопустими, особено когато става дума за играчки, ползвани от деца до 3-годишна възраст. В т.ч. такива, които съдържат в себе си при монтажа остри предмети или такива, които са недостатъчно добре обезопасени, в т.ч. и такива, които ползват електрически батерии, но не са достатъчно добре обезопасени, т. е. цялата гама е обект на наша проверка и контрол.

Веселин Златев - председател на  Комисията за защита на потребителите, увери, че активността на контролните им органи е целогодишна, а не само по празниците.

От 1-ви януари до 31-ви октомври ние имаме вършени над 4 хиляди инспекции и въз основа на тия 4 хиляди инспекции сме констатирали повишен риск от опасност на 121 вида стоки и за тях са издадени заповеди за спиране и незабавно изтегляне от пазара. Най-често опасните стоки са тези детски дрешки, които имат приспособления с вързалки за връзване, които могат да предизвикат задушаване. Наблюдаваме много чести случаи на опасни високи столчета за деца, детски люлки, креватчета за бебета и столчетата, които се поставят в леките автомобили, които понякога поради острите ръбове, поради механизмите на закрепване не са достатъчно надеждни и създават предпоставки или за телесни повреди или за най-тежкия очакван резултат, макар че досега такъв не се е случил.

В голямата си част опасните стоки са китайски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна