Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора на изкуството излизат на протест срещу назначаването на Слави Бинев

| обновено на 03.12.14 в 12:06
Снимка: БГНЕС

Интелектуалци и хора на изкуството ще се съберат на протест срещу назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии. За място на протеста е избрана знаковата столична градинка пред "Кристал".

Недоволството срещу Слави Бинев се зароди още в края на миналата седмица, когато с декларация излезе БНТ, а БНР я подкрепи. Остра реакция имаше от няколко столични театъра, от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, както и от режисьорите Александър Морфов, Виктор Чучков, Иван Добчев, Виктор Божинов, Явор Гърдев.

Днешният протест се организира във Фейсбук. Там се разпространява и декларация, подписана от повече от 70 представители на киногилдията, сред които Биляна и Весела Казакови, Касиел Ноа Ашер, Рени Врангова, Стефан Командарев. В текста пише, че ако изборът на Слави Бинев не бъде преразгледан, несъгласието може да прерастне в шумен протест.

Снощи стана ясно, че режисьорът Александър Морфов напуска "Народния театър" в знак на протест срещу управлението на държавата. Директорът на "Малък градски театър зад канала" Бина Харалампиева определи тази сутрин в предаването "Преди всички" решението му като акт на отчаяние.

Не бива да се хвърля съсловието в едно отчаяние и усещането за безизходност. Става въпрос за едно отношение към културата, което не е от вчера. Ние говорим за най-малкия бюджет въобще в Европа за култура, за 130 милиона. Те гласуваха също в това Народно събрание 1,7 милиарда за щетите от КТБ. Това са 30 години парите за култура.

Слави Бинев не притежава нито експертизата, нито авторитета, които биха му позволили да се занимава с проблемите на медийната среда, пише в позиция на Асоциацията на европейските журналисти. Иван Радев: Ситуацията си смени цвета в България, показа постоянен спад в последните години във всички международни класации и трябва да се направи нещо.

Преди ден Слави Бинев заяви, че е най-подготвеният човек в парламента да заеме поста председател на Комисията по култура и медии и няма да подаде оставка. Междувременно Бинев покани протестиращите на среща в сградата на бившия партиен дом в 14.30 - часът, за който е насрочен и протестът срещу него. Той заяви, че няма да отиде при протестиращите, защото по думите му това не е мястото за сериозни разговори и ще ги изслуша само в парламента:

Там е легитимното място, там трябва да се водят тези разговори. Ние ще извадим своите аргументи един към друг. Трябва да се използват легитимните места, за да се водят тези разговори. Градинките са, за да се разхождат майките с децата. 

На всички, които все пак решат да се срещнат с Бинев и да го изслушат, той препоръча:

Да бъдат аргументирани, да не бъдат предубедени и най важното нещо, да не забравят, че интелигентните хора, когато видят, че са сгрешили в своя избор, имат силата да сменят своето мнение.

На въпрос дали очаква да бъде убеден да се оттегли, той отговори:

Очаквам всичко. Всичко е възможно на този свят, само гащите си да обуеш през главата не е възможно.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна