Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Куцкова: Призовавам Народното събрание да избере главен съдебен инспектор

Снимка: БГНЕС

Призовавам Народното събрание да избере главен съдебен инспектор, заяви в предаването „Неделя 150“ съдия Нели Куцкова от Съюза на съдиите.

Ако има политическа воля, поне тази малка стъпка може да бъде предприета незабавно. Един добър съдебен инспекторат, който ще бъде попълнен с качествени, компетентни съдебни инспектори, може много да допринесе за проверката в организацията на работа. Що се отнася до случайното разпределение на делата – тази тема я дъвчем от години. /…/ Този наш подход, на нашите институции, да протакат нещата, да ги замазват, да ги замитат под килима, води до това, че вече самите ние нямаме вяра в собствената си система.

Куцкова подчерта, че продължават да стоят зад кандидатурите на Теодора Точкова и Вера Чочкова: Ако не ги одобрят тях, да намерят друг подходящ. Въпросът е, че не може до безкрай този инспекторат да седи без началник.

Съюзът на съдиите от години настоява, когато има някакви съмнения срещу човек от съдебната система, бил той съдия или прокурор, и когато в публичното пространство излизат позорящи факти, проверките да се правят максимално бързо, така че ако някой е виновен, да бъде бързо наказан, а ако човекът е невинен и е бил оклеветен, да се изчисти името му. За съжаление, трябва да стане международен скандал, за да се обърне внимание. Надявам се, че този път наистина ще се извърши сериозна проверка и резултатите ще бъдат огласени ясно и публично, не само защото българската съдебна система вече започва да се обсъжда и от чужденци, въпросът е за българската държава и граждани – да знаят, че ако в съдебната система има „гнили ябълки“, те ще бъдат отстранени, за да не заразяват и здравите. В тази система има твърде много почтени хора, които страдат от всеобщото усещане за непочтеност на системата. Дано този път се катализират процесите, които отдавна са необходими. /.../ Не съм привърженик на наказанията и оставките. Въпрос е на добра организация на работа и всеки съвестно да си изпълнява задълженията, коментира Куцкова.

Наистина е важно да се раздели ВСС, тъй като прокуратурата е страна в процеса, но това няма да реши всички останали проблеми, защото както в прокуратурата, така и в съда, и в следствието трябва да се назначават почтени хора, а където има съмнение – да има бързи проверки, добави още съдия Куцкова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна