Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: В споразуменията за "Южен поток" няма уговорки за финансови претенции

Снимка: dnevnik.bg
В междуправителствените споразумения за „Южен поток“ няма уговорки за финансови претенции, заявява руският енергиен министър Александър Новак в интервю за вестник „Комерсант“. Според него всеки конкретен случай относно направените инвестиции в страните от проекта трябва да се разглежда отделно, но като цяло разходите не са големи и като правило те са били основно за сметка на „Газпром”.

А що се отнася до инвестициите, направени в Русия за разширяване на газопреносната система и за подготовката на строителството на морския участък, те ще бъдат използвани при прокарването на газопровода по новия маршрут до Турция, смята Александър Новак.

По думите му в момента се проучват различни трасета под вода и по суша, като тръбата може да премине успоредно със  „Син поток” или както е в проекта за  „Южен поток“ , но вместо към България да направи завой към Турция. 

Руският енергиен министър потвърди, че в телефонния разговор в петък българската му колежка Теменужка Петкова е повдигнала въпроса за създаването край Варна на голям разпределителен хъб за търговия с газ, но не коментира самото предложение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна