Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Юлиан Йорданов: НЗОК се опитва да извива ръцете на БЛС

Д-р Юлиан Йорданов
Снимка: Дневник

Вчера, след извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК, стана ясно, че няма да бъде подписан Национален рамков договор за 2015-та година. Като причина беше посочено ултимативното искане на Българския лекарски съюз/БЛС/ за повишаване на цените на някои медицински дейности. От Здравната каса заявиха, че ако то бъде изпълнено, това ще доведе до 12 милиона дефицит в доболничната помощ и хиляди направления по-малко.

В предаването „Преди всички“ заместник-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов обясни, че НЗОК  и Лекарският съюз подписват два договора – Национален рамков договор и договор за цени и обеми.

След месеци обсъждане и преговори Лекарският съюз и Здравната каса са постигнали съгласие по текстовата част на Националния рамков договор.

За нас е меко казано учудващо, че надзорът на НЗОК решава да не подпише и текстовата част. Считаме, че това е отстъпление от оптимизиране на лечението на гражданите. Първо се подписва Националния рамков договор и после цени и обеми. Ако няма договореност между НЗОК и БЛС, то тогава в закона е записано, че управителят на Касата внася предложение за цени и обеми в Министерския съвет. Те се одобряват и т.н. Свързването между двете неща е учудващо. Тук има явно нежелание, може би и опит за извиване на ръцете на Българския лекарски съюз, защото в текстовата част на Националния рамков договор бяха постигнати много добри неща по отношение функциониране на системата, обясни д-р Юлиан Йорданов.

Според него предложенията на Лекарския съюз се тълкуват превратно от НЗОК, а искането за повишаване на цените на някои медицински дейности няма да доведе до преразход в бюджета на Касата.

Ние предлагаме да се повиши вниманието върху профилактиката на заболяванията, върху диспансерното наблюдение. Нещо, което е тенденция в съвременната медицина. Например за диспансерна дейност една диагноза е 50 стотинки на пациент, за две диагнози – 1 левче. Това ли ще направи Касата да фалира? Това е абсурдно, категоричен е д-р Йорданов.

Той е на мнение, че ситуацията е обратима.

БЛС ще обжалва решението на НЗОК, заяви д-р Юлиан Йорданов.

Крайният срок за подписване на Националния рамков договор е 29-ти декември.

Цялото интервю с д-р Юлиан Йорданов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна