Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция изтегля свой кораб от изключителната икономическа зона на Кипър

Турция изтегля сеизмологичния си кораб "Барбарос Хайредин паша" от изключителната икономическа зона на Кипър. Навлизането му там на 20 октомври и провежданите проучвания за газ станаха причина за прекратяване на преговорите по Кипърския въпрос между двете кипърски общности. За възобновяването им правителството на Кипър иска гаранции, че Турция няма да наруши отново суверенните права на страната.

Обявената от Анкара територия за проучванията на “Барбарос” частично се припокриваше с пет блока от изключителната икономическа зона на Кипър, като се доближаваше до участъка, където сондажи за газ по договор с правителството на Кипър извършваше италиано-южнокорейският консорциум ЕНИ-КОГАС. Позицията на Турция бе, че тя действа от името на кипърските турци, които също имат права над природните ресурси на острова.

Анализатори в Кипър не изключват различни сценарии за продължаване на дейността на “Барбарос Хайредин паша”, като очакват той временно да се оттегли от изключителната икономическа зона на Кипър и да остане в готовност за нови действия. Изявления на Анкара показват, че тя предвижда в зависимост от резултатите от преминалите проучвания да започне сондажи за газ в района.

Правителството в Никозия следи действията на Турция и ще направи оценка на ситуацията за възобновяване на мирните преговори на срещата на президента Никос Анастасиадис с ръководителите на парламентарните партии на 12 януари, съобщи правителственият говорител Никос Христодулидис. Никозия настоява не само за оттеглянето на “Барбарос”, но и за гаранции от Турция, че провокациите в зоната на Кипър няма да се повторят. Преди дни Анастасиадис заяви, че позициите на Анкара за възобновяване на преговорите не удовлетворяват Кипър и създават повече проблеми.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна