Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се поредна сушава година за Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър навлиза в поредната си сушава година. 2015-та започва с два пъти по-малко водни запаси в язовирите в сравнение с началото на 2014-та, която бе обявена за най-сушавата година за последното десетилетие. Компенсации в размер на 16 млн. евро бяха изпратени на засегнатите земеделски производители.

Кипър посрещна новата година само с 27% запълнен капацитет на язовирите си в сравнение с 54% в началото на миналата година. С още по-малко запаси разполагат язовирите в системата на Южния водопрод, който е най-важната водна инфраструктура, захранваща четири от петте области в страната, включително столицата Никозия. Те са пълни само до 16% от капацитета си, което е една трета от миналогодишния обем.

Втората половина на декември донесе на острова проливни дъждове и бури, но въпреки тях регистрираното месечно количество валежи бе под 70% от обичайното за този месец. При това специалистите отбелязаха, че те са паднали на “най-неподходящите места” - в крайбрежните градове, някои от равнините, но положението в планините е незадоволително. Първите дни на новата година обаче покриха с дебел сняг централната планина на острова Тродос. 

През март, в края на дъждовния сезон, ще бъде взето най-важното решение за разпределението на водата в язовирите – каква част от нея ще се предостави за напояване в селското стопанство. Ако през първите три месеца на годината няма достатъчно валежи, не е изключено въвеждането на ограничения за поливните площи. Според експертите проблеми с покриването на нуждите от питейна вода няма да има, тъй като тя ще бъде осигурена от инсталациите за обезсоляване на морската вода, които ще работят с пълния си капацитет.

Нанесените вреди на кипърските земеделски производители през 2014 г. заради рекордната суша бяха оценени на 16 млн. евро и тази сума им бе изплатена като обезщетение. Най-силно потърпевши бяха зърнопроизводителите, които получиха компенсации в размер на 12 млн. евро. Около 4 млн. евро са загубили собствениците на лозови масиви и производителите на картофи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна