Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полковник Юлий Мамчур: Защитаваме цяла Европа от руския империализъм


Полковникът от Въздушните сили на Украина Юлий Мамчур заяви в интервю за програма "Хоризонт", че  само с общите усилия на Европейския съюз и гарантите за сигурността на страната му като Великобритания и САЩ ще бъде постигнат мир в Донбас. 


Обстрелите продължават, те по принцип никога не са били прекратявани, малко е понижена интензивността им. Най-пиковите моменти бяха в средата на януари, над 120 за едно денонощие, сега те са около 50-60. Напрегнато е, но нашите военнослужещи имат висок боен дух, нямат илюзии с кого воюват и ние ще победим.Както виждате, успяваме да противостоим дълго време. За крупна настъпателна операция нямаме сили. Разбирате, че от другата страна на границата са руските въоръжени сили, които не ни позволяват да разгърнем настъпателна операция. Всички сме наясно, че ако Русия престане да снабдява бойците с оръжие, жива сила и техника, конфликтът ще престане от само себе си. И ако бъде закрита общата граница, няма да минават тези хуманитарни конвои, които всъщност вкарват оръжие и боеприпаси на територията на Украйна.

Полковник Мамчур, който е и депутат от Блока на Петро Порошенко, каза, че не е виждал американски наемници на страната на Украйна, за които съобщиха медиите.

Там воюват наши доброволци към министерството на отбраната, на вътрешните работи и доброволчески батальони. Чуждестранни войски на територията на Украйна, освен руските, няма. ...Според мен, Европа най-сетне разбра, че Украйна води на своя територия въоръжена отбрана срещу Руската федерация. И ако тя не подкрепи Украйна и финансово, и с материално-техническо обезпечение, всичко е възможно. Но ние ще устоим, а и сега сме на предни позиции. И като защитаваме държавата си, всъщност защитаваме цяла Европа от руския империализъм...Ние разбираме, че в Севастопол 90 на сто от жителите са руснаци. Имаше договорка там да бъде базиран Черноморският флот и могат да бъдат разбрани пенсионерите, които останаха там. Разбира се, те подкрепяха Русия. Но сега, след като руската икономика се руши и цените на нефта падат, Руската федерация не може да издържа финансово и Крим, и Приднестровието. И за тях идват недобри времена, но пък те сами избраха своя път. А ние не смятаме, че тази територия завинаги ще бъде в Русия. Просто тя е окупирана временно.

Юлий Мамчур е бил командир на Севастополската бригада за тактическа авиация. След сражение е арестуван от руски военни, престоява в плен, заедно с други висши украински военни, четири дни. Освободен е и напуска Крим на 26 март 2014 година. Цялото интервю на Ангелина Пискова с полк. Мамчур можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна